حدود 2 هفته پیش بود که با افزایش رهاسازی آب از سدهای دز و کرخه، مناطقی از شش شهرستان استان در معرض سیلاب قرار گرفت. حالا اگرچه وضعیت دز به نسبت آرام شده است اما با پر شدن سد کرخه و افزایش ورودی آب به این سد، شهرستانهای دشت آزادگان و هویزه که در انتهای حوزه رودخانه کرخه قرار دارند، بیش از سایر مناطق استان در تهدید سیل هستند. بر اساس این گزارش، متوسط بارندگیها در خوزستان نسبت به پارسال 570 درصد و نسبت به بلندمدت 75 درصد بیشتر شده که این میزان بارش، منجر به افزایش جریان آب رودخانههای استان به میزان 460 درصد نسبت به سال گذشته و 66 درصد نسبت به دوره آماری بلندمدت شده است. همین امر موجب شده تا میزان پرشدگی سدهای استان نیز از 44 درصد در مدت مشابه سال گذشته به 83 درصد در شرایط فعلی افزایش یابد. حمیدرضا لشکری معاون سازمان آب و برق خوزستان، پیشازاین اعلام کرد که میزان خروجی سد کرخه از چهارشنبهشب گذشته به 470 مترمکعب بر ثانیه افزایشیافته البته او تأکید کرده است که در صورت استحکامبخشی سیل بندها تا دبی خروجی 500 مترمکعب از سد کرخه، مشکلی از بابت سیلاب ایجاد نمیکند. به گفته لشکری اما در صورت ادامه بارشها ممکن است رهاسازی آب از سد کرخه تا 700 مترمکعب بیشتر شود که در آن صورت احتمال وقوع سیلاب در پاییندست کرخه بهویژه شهرستانهای دشت آزادگان و هویزه وجود دارد.
بستان در برزخ سیل
شکسته شدن سیل بندها در روزهای گذشته، چندین روستا را با خطر سیل مواجه کرد. سیل بند روستاهای آلبوعفری و مچریه در دشت آزادگان و سمومیه و رفیع در هویزه، در سیلاب اخیر کرخه که حدود 20 روز پیش به وقوع پیوست، شکست و منجر به آبگرفتگی مزارع و محاصره منازل شد. فرماندار دشت آزادگان دراینباره گفت: 2 شهر و سه روستای این شهرستان در حال حاضر در شرایط پرخطر هستند و سیل بندهای آنها نیاز به استحکامبخشی دارد که در حال انجام است. غلامعباس هزاریان افزود: چهار منطقه در شهر سوسنگرد (خزعلیه، مالکیه، جلالیه و بوالش)، شهر بستان و روستاهای شاکریه، سجانیه و عصافره شرایط حساسی دارند که تمهیدات برای جلوگیری از وقوع سیلاب در این مناطق در دستور کار است. به گفته او، شرایط شهر بستان حساستر است و ظرفیت رودخانه در این شهر کاملا پرشده و آب در آن بالاآمده و به حالت سرریز درآمده است. او اضافه کرد: 200 کیلومتر رودخانه (نیسان و هوفل) از این شهرستان عبور میکند که سرتاسر آن سیل بند (بهصورت خاکریز) وجود دارد که این سیل بندها در حال تقویت است. هزاریان خاطرنشان کرد: سیل بند روستاهای آلبوعفری و مچریه که پیشازاین دچار شکستگی شده بود، اکنون ترمیمشده و نگرانی از بابت آنها وجود ندارد. او با اشاره به جلسات ستاد بحران شهرستان و دستورالعملهای استانداری، گفت: مهمترین اقدام در حال حاضرترمیم و تقویت سیل بندهاست زیرا در صورت اضافه نشدن دبی رهاسازی از سد کرخه، میتوان شرایط را کنترل کرد. به گفته او استحکامبخشی سیل بندها توسط سازمان آب و برق و با پشتیبانی شرکت ملی حفاری و نظارت فرمانداری اجرا میشود. هزاریان تصریح کرد: در صورت افزایش رهاسازی آب از سد کرخه، احتمال وقوع سیلاب وجود دارد که برای آن نیز تمهیداتی اندیشیده شده و مکانیابی برای محلهای اسکان توسط هلالاحمر در حال انجام است. او تأکید کرد: در حال حاضر شرایط تحت کنترل است و در صورت نیاز در روزهای آینده اطلاعرسانی میشود.
پنج نقطه پرخطر
فرماندار هویزه نیز گفت: 16 سیل بند در شهرستان وجود دارد که پنج مورد از آنها در مسیر رودخانه نیسان در روستاهای مؤمنیه، گرایشیه، نهیرات، بیت کوار و بنی نعامه شمالی شرایط حساسی دارند که در حال استحکامبخشی هستند. سید قاسم موسوی تصریح کرد: در صورت افزایش رهاسازی آب از سد کرخه، خطر سیل برای این شهرستان جدی است اما با تمهیداتی که در حال انجام است، جای نگرانی وجود ندارد و امیدواریم سیلاب را کنترل کنیم.
او همچنین اطلاعیه فرمانداری مبنی بر تخلیه برخی شهر و روستاهای این شهرستان را تکذیب کرد و افزود: با رهاسازی کنترلشده آب از سد کرخه و تمهیداتی همچون تقویت سیل بندها فعلا مشکلی از بابت وقوع سیلاب، نداریم. موسوی خاطرنشان کرد: بعد از اولین سیلاب که شهر رفیع را درگیر کرد، عملیاتترمیم سیل بندها آغازشده و در حال حاضر نیز مهمترین اولویت تحکیم سیل بندهاست. به گفته او، سازمان آب و برق خوزستان مجری تقویت سیل بندها، شرکت نفت پشتیبان و فرمانداری ناظر است.
فرماندار هویزه مشکل اصلی را رسوبگذاری رودخانهها و کاهش توان عبور آب از آنها دانست و گفت: رودخانه نیسان (از انشعابات کرخه) در محل اتصال به هورالعظیم به دلیل رسوبگذاری، بسیار کمعرض شده و توان انتقال آب به تالاب را ندارد که این مسئله مشکلساز شده است. او افزود: چند روز صرف لایروبی این مقطع از نیسان شد اما عملیات لایروبی نیاز به ماشینآلات بسیار و زمان طولانی دارد که در حال حاضر امکان آن وجود ندارد. موسوی اضافه کرد: عملیات پخش سیلاب نیز در اطراف رودخانه نیسان در حال بررسی است تا حجم بیشتری از سیلاب به هورالعظیم هدایت شود.